Programming

Update

Wat is een VPN precies?

VPN staat voor "Virtual Private Network", in het kort er wordt een netwerk gemaakt (waarvan de verbindin versleuteld is) en dit netwerk maakt gebruik van andere infrastructuur (zoals een publiek netwerk)

Het klinkt moeilijker dan het is:

een Internetvebinding zonder VPN

een Internetvebinding MET VPN

De makkelijkste manier om gebruik te maken van een VPN verbinding (tunnel) is door lid te worden bij een VPN provider. Mocht je zelf een VPN verbinding willen maken dan kan dat door het opzetten van een VPN-server, de software is veelal gratis (voor bijvoorbeeld een Rapsberry Pi) of wordt meegeleverd bij een bepaalde type NAS (Synology).

Er zijn verschillende protocollen die gebruikt worden bij een VPN: -OpenVPN -IPSec/L2TP -PPTP -Softether

Toepassingen van VPN:

Bedrijven/instellingen maken soms gebruik van een VPN als zij hun medewerkers op het bedrijfsnetwerk willen aansluiten terwijl ze niet fysiek in het pand aanwezig zijn (denk aan thuiswerken)

Veilig op Publieke netwerken OP een publiek netwerk is het vaak mogelijk om data af te tappen, met een VPN is het versleuteld wat het relatief veiliger maakt

Cesuur en Geografische blokkades creatief vermijden Via een Amerikaanse VPN-server, is het theoretische mogelijk om te kijken naar amerikaanse content dat niet beschikbaar is gemaakt voor nederlandse internetters... (denk aan Netflix). Maar ook bijvoorbeeld China, waar bepaalde content door hun overheid geblokkeerd wordt (twitter)

Anoniem op internet De consument en het bedrijfsleven, worden steeds bewuster van hun privacy op het internet. Een aantal mensen proberen het de overheid/providers dan ook erg lastig te maken om de datastroom te bekijken

Zelf een VPN dienst willen afnemen kijk dan eens hier: https://vpndiensten.nl/vpn-aanbieders/

reclame