Programming

Update

Inleiding

In mijn huidige werk heb ik veel te maken met online backup. Inmiddels gecertificeerd in iASO-software (speciaal voor bedrijven). Ben ik nog steeds erg nieuwsgierig naar andere alternatieven. Na een kleine research viel mijn oog op iDrive. een online backup systeem speciaal voor particuleren. In deze blog laat ik kort zien wat de software allemaal kan en wat je krijgt voor je geld (we blijven immers Hollanders


 

1. De Prijs

De software is volledig gratis, hier begon ik direct te twijfelen en ze geven 5GB weg... wanneer moet ik gaan betalen dacht ik. Voordat ik software installeer ben ik mijzelf eerst op de site van iDrive gaat focussen.

ik vond het volgende; iDrive kent twee variaties particulier en bedrijfsmatig. het verschil zit hem vooral in de prijs.

Snel gerekend betaal je ongeveer het volgende:
particulieren: €0,33 per GB
bedrijven: €1,- euro per GB  (vanaf 1TB wordt dit: €0,75 per GB)

Daarnaast kent het bedrijf ook een fysieke backup/restore-optie, zo is het mogelijk je data op een externe hardeschijf te laten bezorgen mocht je alles met spoed terug willen halen of laten backuppen...

Europa valt hier niet onder, alleen Amerika... de servers staan schijnbaar daar...hier kom ik later op terug


2. Platform

Laat ik heel eerlijk zijn, zoals deze heb ik ze nog niet gezien. Echt ieder platform kan je met deze software back-uppen. ook niet vreemd in deze tijd van de IT. Voor ieder apparaat is wel software of een "Quick-App" geschreven.

LET OP: Op iedere platform werkt de software hetzelfde. wel een waarschuwing wat betreft android / iOS voor op de telefoon bestaan er twee versies. Ik heb het over "iDrive-online" (en niet de light-versie)


3.0 Encryptie

Tijdens het aanmelden voor de software heb je 3 dingen nodig:

- een geldig mail-adres
- een wachtwoord
- encryptie-sleutel 

En over het laatste valt wat te zeggen. Ik ben zelf voorstander van encryptie sleutels en helemaal om ze zelf(!) te bedenken. iDrive biedt gelukkig deze optie. Op deze manier beveilig je de data dus eigenlijk met 2 wachtwoorden i.c.m. een mail-adres.

Nadeel, weet je de encryptie sleutel niet meer, dan kan je de data als verloren beschouwen. iDrive kan namelijk niet de encryptie voor je terugzetten. Tenzij je kiest voor één van de vier encryptie-sleutels die iDrive standaard meeleverd. Maarja gelijk al je data aan Amerikanen geven die je niet kent...


4.0 Privacy

Doordat je data opgeslagen staat in Amerika valt je data automatische onder amerikaanse wetgeving. Dit betekent; dat als de autoriteiten je data willen inzien zij toestemming krijgen van idrive, juist hier komt de zelfgemaakte encryptie dan weer van pas:

"...If we provide your files to a law enforcement agency as set forth above, we will remove encryption from the files before providing them to law enforcement only if a default encryption key is used. We will not be able to decrypt any files that are encrypted using a user defined encryption key. "

Bron: https://www.idrive.com/privacy.htm


5.0 Installatie

Na de installatie wizard te hebben gevolg. start de software op. het beginscherm geeft een mooi verkenner-style overzicht wat je allemaal kan back-uppen. Hij herkent ook software als Outlook of Firefox, zodat je eenvoudig de mail kan back-uppen zonder dat je helemaal de pst-speurtocht moet starten:

Het is simpel aanvinken wat je wilt backuppen. in het venster onder de mapjes staat het overzicht wat er allemaal gebackupt wordt

 


 

6.0 Backup-instellen (wanneer)

Om ervoor te zorgen dat je geen back-up vergeet kan je een "scheduler" aanzetten
kiezen voor een vaste tijd, dag in de week of een combinatie van de twee. Ik zelf ben "fan" van het vinkje "Start the missed scheduled backup when computer is turned on" helemaal in combinatie met een geplande dagelijkse backup om 23:45. (meestal staat mijn prive-computer dan uit). iDrive backupt mijn inbox zodra de pc aangaat.

Ook is hier de optie tot het versturen van een mail als de backup gelukt (of gefaald) is.


7.0 Restore uitvoeren

Het omgekeerde van back-uupen, is het restoren oftewel terugzetten van data. in het verkenner scherm vink je aan wat je wilt restoren. vervolgens kies je een "location" waar het heen kan. Hierna druk je op "Restore Now"
Door met rechtermuisknop op een bestand of map te klikken kan je "pervious versions" zien zo kun je ook data terug halen van langer geleden dan de laatste backup dit is een optie die door mij zeer gewaardeerd word. de laatste 30 versies blijven beschikbaar van een back-up. dit houdt in als je dagelijks een back-up uitvoert, je 1 maand terug in de tijd kan.

TIP: Restoren kan cross-platform, je kan dus foto's van de IPAD restoren naar je telefoon. of documenten van de PC naar de IPAD


8.0 Overige functies/eigenschappen 

8.1 Overboeking
De software werkt d.m.v. overboeking. Dit houdt in, dat als je betaald voor 100GB opslag en je gebruikt maar 70GB je teveel betaald. Hierdoor kan eDrive "opslag" weggeven, andere klanten betalen dit dus...

8.2 Databasen back-uppen
In de versie voor bedrijven kan je ook simpel databases back-uppen. iets wat niet makkelijk gaat binnen de particulieren versie. Je zult hiervoor handmatig de juiste files moeten selecteren

8.3 Contacten mobiele apparaten
Het terugzetten van contacten gaat prima. mocht je willen wisselen van device (van android naar iOS, dan wordt het lastig. Sommige adressen worden niet herkend. Of dit door de verandering van apparaat komt, kon ik niet achterhalen.

8.4 Systeem-backup
Het is niet mogelijk een "system-state backup" te maken met iDrive. Dmv andere software een snap-shot maken en deze vervolgens laten backuppen werkt weer wel. Voor bedrijven is dit omslachtig en voor particulieren niet noodzakelijk.


9.0 Conclusie

Leuke software zeker als je makkelijk wilt back-uppen zonder NAS of andere ingewikkelde dingen. Je zult de encryptie-sleutel goed uit je hoofd moeten weten, daarnaast vind ik het vreemd dat er geen restricties zitten hoe de sleutel wordt gemaakt. Een encryptie-sleutel kan bij iDrive bestaan uit minimaal 4 karakters ( bijvoorbeeld: 1234). Als gebruiker moet je voor iets langer gaan denk ik altijd...

Voor de huis-tuin-en-keuken pc'er zeer de moeite waard om naar te kijken en te gebruiken. Voor bedrijven raad ik deze software af, simpel weg omdat de server(s) in Amerika staan. Zelfs als de HD opstuur mogelijkheid beschikbaar wordt duurt het zeker 7 á 10 dagen voordat de data in Nederland is. De duur van de backup ligt aan de totale grootte van de bestanden. Ook deze software maakt gebruik van verschillen backup en time-stamps. hierdoor kan je ook andere backups terug halen dan alleen de voorlaatste. Wat ik erg mis in de particulieren versie is het aanmaken van verschillende back-up jobs. Je kan er maar één maken en daar moet je het mee doen.

Kortom: Probeer het!

site: www.idrive.com
grootte: totaal 35MB (10 MB voor de software, 25 voor een lokale buffer)

reclame